Peaminister Modi kohtub Jaapani Kishidaga; paljastab uue Indo-Vaikse ookeani plaani Hiina hüppeliselt kasvava mõju väljajuurimiseks

Pildi allikas: PTI Peaminister Modi kohtumisel oma Jaapani kolleegiga Kishidaga New Delhis

Kishida kohtub peaminister Modiga: Ülemaailmse korra olulises arengus Peaminister Narendra Modi kohtus oma Jaapani kolleegi Fumio Kishidaga New Delhis, kus mõlemad juhid arutasid mitmesuguseid küsimusi, sealhulgas sidemete tugevdamist ja uut Indo-Vaikse ookeani plaani. Enim reklaamitud kohtumisel jagasid mõlema riigi juhid ka oma nägemust käimasolevast Venemaa-Ukraina sõjast.

Nimelt korraldati kohtumine samal päeval, kui Hiina president Xi Jinping kohtus Moskvas oma Venemaa kolleegi Vladimir Putiniga Ukraina rahuplaaniga.

Kishida kutsub peaminister Modi G7 kohtumisele

Jaapani avaldatud avalduse kohaselt kutsus peaminister Kishida peaministri Modi seitsme peamise tööstusriigi tippkohtumisele mais ja teatas tegevuskavadest uue Indo-Vaikse ookeani algatuse jaoks, mille eesmärk on võidelda Hiina mõjuvõimuga piirkonnas.

Kahepäevasel India-reisil viibiv Kishida ütles, et loodab edendada visiooni vabast ja avatud Indo-Vaikse ookeani piirkonnast, Tokyo juhitud algatusest suurema julgeoleku ja majanduskoostöö tagamiseks, mis on suunatud Pekingi kasvava enesekehtestamise ohjeldamisele. See hõlmab Jaapani abi tärkava majandusega riikidele, meresõiduturvalisuse toetamist, rannavalve patrull-paatide ja -varustuse pakkumist ning muud infrastruktuurialast koostööd.

See sobib kokku Jaapani uue riikliku julgeolekustrateegiaga, mis võeti vastu detsembris, mille kohaselt kasutab Tokyo Jaapan oma tagasilöögivõime tugevdamiseks pikamaa tiibrakette ja kasutab arenguabi strateegilisemalt sarnaselt mõtlevate riikide toetamiseks.

Hiina mõju suurenemine

Hiina territoriaalsed nõuded Ida-Hiina ja Lõuna-Hiina merele on raputanud Pekingi väiksemaid naabreid Kagu-Aasias ja Jaapanit, mis on samuti silmitsi Põhja-Korea tuuma- ja rakettide arendamise ohtudega. New Delhi ja Pekingi suhted on samuti halvenenud alates 2020. aastast, mil India ja Hiina väed põrkusid piki määratlemata piiri Himaalaja Ladakhi piirkonnas, hukkus 20 India ja neli Hiina sõdurit.

Kishida pidas ka Modiga kõnelusi, et süvendada kahepoolset koostööd, käsitledes samal ajal ka toiduga kindlustatust ja arengu rahastamist. Kaks liidrit teatasid, et teevad tihedat koostööd paljude ülemaailmsete väljakutsetega toimetulemisel, sealhulgas energia- ja toidutarnete hüppeliselt tõusvate hindade puhul, mis on pärast Venemaa sõda Ukrainas veelgi teravnenud.

Kishida ütles, et Modi võttis vastu tema kutse osaleda maikuus Jaapani lääneosas Hiroshimas toimuval G-7 tippkohtumisel.

Oma avalduses ütles Kishida, et ütles Modile, et loodab tippkohtumisel vastu võtta väljakutseid, sealhulgas reeglitel põhineva rahvusvahelise korra järgimist ja partnerluse tugevdamist rahvusvahelise üldsusega, mis ulatub kaugemale G-7st ja hõlmab globaalset lõunat, mida kasutatakse arengumaad Aasias, Aafrikas ja Ladina-Ameerikas.

Kaks liidrit arutasid ka oma prioriteete oma G-7 ja G-20 eesistujariigis, ütles Modi kõnes. Jaapan on 2023. aastal G-7 eesistujariik ning ta on otsinud tihedamaid sidemeid arengumaadega, et panna alus edukale tippkohtumisele.

Kishida tegeleb Venemaa-Ukraina sõjaprobleemidega

Ajalehe Indian Express artiklis ütles Kishida, et “rahvusvahelise üldsuse korra vundamenti raputas Venemaa agressioon Ukraina vastu” ning selle mõju toidule juurdepääsule ja väetiste hindadele oli tunda kõikjal, sealhulgas Indo-Vaikse ookeani piirkonnas.

„Selleks, et tõhusalt reageerida erinevatele väljakutsetele, millega rahvusvaheline üldsus praegu silmitsi seisab, on G-7 ja G-20 koostööl suurem tähtsus. Sellised pakilised väljakutsed hõlmavad toiduga kindlustatust, kliimat ja energiat, õiglast ja läbipaistvat arengu rahastamist,“ kirjutas Kishida.

Indial ja Jaapanil on tugevad majandussidemed. Nende kahe kaubavahetuse väärtus oli eelarveaastal 2021-2022 20,57 miljardit dollarit.

Jaapani toetus India kiirrongile

Jaapani investeeringud Indiasse ulatusid aastatel 2000–2019 32 miljardi dollarini. Jaapan on toetanud ka infrastruktuuri arendamist Indias, sealhulgas kiirraudtee projekti.

Läbirääkimiste käigus vahetati osapoolte vahel teade Mumbai-Ahmedabadi kiirraudtee jaoks Jaapani kuni 300 miljardi jeeni (ligikaudu 18 000 krooni suuruse) laenu neljanda osamakse kohta.

“India-Jaapani eristrateegiline ja globaalne partnerlus põhineb meie ühistel demokraatlikel väärtustel ja õigusriigi põhimõtete austamisel rahvusvahelisel areenil,” ütles Modi oma meediaavalduses.

“Selle partnerluse tugevdamine pole oluline mitte ainult meie mõlema riigi jaoks, vaid see edendab ka rahu, õitsengut ja stabiilsust Indo-Vaikse ookeani piirkonnas. Oleme tänases vestluses vaadanud läbi kahepoolsetes suhetes saavutatud edusammud,” lisas ta.

(Agentuuri sisenditega)

Loe ka: “Golgappa diplomaatia”: peaminister Modi ja tema Jaapani kolleeg Fumio Kishida külastavad Buddha Jayanti parki | Pildid

Viimased India uudised



Read original article here

The post Peaminister Modi kohtub Jaapani Kishidaga; paljastab uue Indo-Vaikse ookeani plaani Hiina hüppeliselt kasvava mõju väljajuurimiseks appeared first on ArtMusem.



source https://artmusem.com/peaminister-modi-kohtub-jaapani-kishidaga-paljastab-uue-indo-vaikse-ookeani-plaani-hiina-huppeliselt-kasvava-moju-valjajuurimiseks/

Comments

Popular posts from this blog

Näotuvastus laiendab oma valvsat pilku, kuid kannatab märkimisväärsete tõrgete all

NYC linnamaja, millel on teadaolevad sidemed Elia Kazaniga, küsib 6,49 miljonit dollarit

Chicago uus linnapea Brandon Johnson on äritegevusele juba halb