“Kliimamuutuse roll juulikuu kuumalainetes Euroopas, Hiinas ja Ameerikas”.

Sõrmejäljed kliimamuutus Uues uuringus leitakse, et sel kuul maakera haaravad intensiivsed kuumalained kõikjal. Teadlaste sõnul on surmavad kuumad ilmingud Ameerika Edela- ja Lõuna-Euroopa See poleks saanud juhtuda ilma soojendavate gaaside jätkuva kogunemiseta õhku, teatas AP.

Need ebatavaliselt tugevad kuumalained muutuvad üha tavalisemaks, öeldakse teisipäevases uuringus. Samas uuringus leiti, et soojust püüdvate gaaside suurenemine, mis tuleneb peamiselt söe, nafta ja maagaasi põletamisest, on tekitanud veel ühe, Hiinas esineva kuumalaine, 50 korda tõenäolisemalt, mis võib tekkida iga viie aasta järel.

Seisev atmosfäär, mida soojendasid süsinikdioksiid ja muud gaasid, muutis ka Euroopa kuumalaine 4,5 kraadi Fahrenheiti (2,5 kraadi Celsiuse järgi) kuumemaks, USA ja Mehhiko kuumalaine 3,6 kraadi Fahrenheiti (2 kraadi Celsiuse järgi) ja Hiina oma 1,8 kraadi Fahrenheiti (1 kraadi Celsiuse järgi) võrra soojemaks.

Mitmed kliimateadlased, kes kasutavad puude rõngaid ja muid temperatuurirekordiandmeid, väidavad, et selle kuu kuumus on tõenäoliselt kõige kuumem, mis Maa on olnud umbes 120 000 aasta jooksul, mis on inimtsivilisatsiooni kuumim.

“Kui kliimamuutust poleks olnud, poleks sellist sündmust peaaegu kunagi toimunud,” ütles uuringu juhtiv autor Mariam Zachariah, Londoni Imperial College’i kliimateadlane. Ta nimetas kuumalaineid Euroopas ja Põhja-Ameerikas “peaaegu võimatuks” ilma kuumuse suurenemiseta 1800. aastate keskpaigast. Statistiliselt oleks Hiinas võinud juhtuda ilma globaalse soojenemiseta.

Pärast tööstusliku põletamise tulekut on maailm soojenenud 2,2 kraadi Fahrenheiti (1,2 kraadi Celsiuse järgi), nii et “need pole tänapäeva kliimas haruldased ja kliimamuutuste roll on absoluutselt ülekaalukas,” ütles Imperial College’i kliimateadlane Friederike Otto, kes juhib neid uuringuid tegevat World Weather Attributioni vabatahtlike rahvusvaheliste teadlaste meeskonda.

Eriti intensiivsed kuumalained, mida Texas, California, Arizona, New Mexico, Nevada, Baja California, Sonora, Chihuahua ja Coahuila praegu läbi röstivad, esinevad praeguses kliimas tõenäoliselt umbes kord 15 aasta jooksul, öeldakse uuringus. Kuid kliima ei ole stabiliseerunud isegi sellel tasemel. Kui soojaks läheb veel mõni kümnendik kraadi, muutub selle kuu kuumus veelgi tavalisemaks, ütles Otto. Phoenixis on olnud rekordilised 25 järjestikust päeva, mil temperatuur on vähemalt 110 kraadi Fahrenheiti (43,3 kraadi Celsiuse järgi) ja rohkem kui nädal, mil öine temperatuur ei langenud kunagi alla 90 kraadi Fahrenheiti (32,2 Celsiuse järgi)
Uuringu kohaselt kordub kuumus Hispaanias, Itaalias, Kreekas ja mõnes Balkani riigis tõenäoliselt iga kümnendi tagant.

Kuna ilmastiku omistamise uurijad alustasid kolme samaaegse kuumalaine analüüsimist 17. juulil, ei ole tulemusi veel eksperthinnangu saanud, mis on teaduse kullastandard. Kuid see kasutas teaduslikult põhjendatud tehnikaid, meeskonna uuringuid avaldatakse regulaarselt ja mitmed väliseksperdid ütlesid Associated Pressile, et see on mõistlik.

Teadlased teevad neid kiireid analüüse selles, et võrrelda kolme piirkonna praeguse ilma vaatlusi korduvate arvutisimulatsioonidega “maailmast, mis oleks võinud olla ilma kliimamuutusteta”, ütles uuringu kaasautor Izidine Pinto, Madalmaade Kuningliku Meteoroloogia Instituudi kliimateadlane.

Euroopas ja Põhja-Ameerikas ei väideta, et inimtegevusest tingitud kliimamuutused on kuumalainete ainus põhjus, kuid see on vajalik koostisosa, sest looduslikud põhjused ja juhuslik juhus ei saa seda üksi tekitada. Texase osariigi klimatoloog John Nielsen-Gammon ütles, et uuring oli mõistlik, kuid vaatleb laia USA edelaosa piirkonda, mistõttu ei pruugi see olla kohaldatav selle piirkonna kõigis kohtades.

“USA-s on selge, et kogu lõunatasand näeb üha süveneva kuumuse halvimat osa ja seda suve tuleks pidada tõsiseks äratuskõneks,” ütles Michigani ülikooli keskkonnadekaan Jonathan Overpeck.

Kuumalainete puhul on “kõige olulisem see, et nad tapavad inimesi ja eriti tapavad ja teevad haiget ja hävitavad kõige haavatavamate inimeste elusid ja elatist,” ütles Otto.

(AP)

Read original article here

The post “Kliimamuutuse roll juulikuu kuumalainetes Euroopas, Hiinas ja Ameerikas”. appeared first on ArtMusem.



source https://artmusem.com/kliimamuutuse-roll-juulikuu-kuumalainetes-euroopas-hiinas-ja-ameerikas/

Comments

Popular posts from this blog

Näotuvastus laiendab oma valvsat pilku, kuid kannatab märkimisväärsete tõrgete all

NYC linnamaja, millel on teadaolevad sidemed Elia Kazaniga, küsib 6,49 miljonit dollarit

Chicago uus linnapea Brandon Johnson on äritegevusele juba halb